Schrijfrijpheid

Wie zorgt er voor de schrijfrijpheid?

Het is een ontwikkelingsproces dat begint bij de geboorte en waarbij ouders, grootouders, kinderverzorgers, oppasmoeders en kleuterleidsters allemaal hun steentje bijdragen. Lichaamsschema en ruimtelijke oriëntatie worden bijvoorbeeld geoefend tijdens verzorgingsmomenten, tijdens het wassen maar ook tijdens het spelen met opa, het tekenen met oma of het stoeien met papa.

Griffix roze inktpen

Daarnaast kan er thuis al in een vroeg stadium intentioneel worden gewerkt, gespeeld en geoefend met allerlei motorische vaardigheden: grootmotorische vaardigheden, fijnmotorische oefeningen, basismotorische vaardigheden en activiteiten als knutselen, knippen, kleuren, tekenen en vervolledigen en kopiëren van figuren. Het is dus niet alleen de juf van de derde kleuterklas die voor de schrijfrijpheid zorgt! Belangrijk is natuurlijk ook dat er een bepaalde aanleg en rijping van het kind zelf nodig is.

Wij allen spelen, oefenen, verzorgen, stimuleren en koesteren onze kinderen, en oefenen aldus psychomotoriek. Maar de juffrouw van de derde kleuterklas legt wel de laatste hand of laat ons zeggen: ze zorgt voor de mooie rode kerst boven op de taart.

Schrijfrijpheid is afhankelijk van rijping en oefening en er zijn verschillende voorwaarden waar het kind aan moet voldoen om schrijfrijp te zijn : lees alles over schrijfwoorden hier

Van krabbels, kleuren en tekenen tot krullen letters en woorden

Lees hier verder over schrijfrijpheid en wat een kleuter op een bepaalde leeftijd zou moeten kunnen.

Icoon potlood in hand

Schrijfrijpheid

Het is een ontwikkelingsproces dat begint bij de geboorte en waarbij ouders, grootouders, kinderverzorgers, oppasmoeders en kleuterleidsters allemaal hun steentje bijdragen.

Meer info

Icoon potlood in hand

Wat moet een kind op een bepaalde leeftijd kunnen?

Dat is in feite een moeilijk en ook een zinloze vraag indien we hier echt vragen naar wetmatigheden. Op de eerste plaats moeten we elk kind apart bekijken.

Meer info

Meisje met Pelikan logo